Penelope Mortimer, Kuş Kadar romanıyla ilk defa Türkçede
Yazarın, Jack Clayton’un The Pumpkin Eater sinemasına de esin kaynağı olan en bilinen romanı Kuş Kadar, ana karakterin toplumsal cinsiyet rolünün getirdiği yük altında yaşadığı krizleri anlatan bir çağdaş klasik.
Penelope Mortimer’ın 1962 yılında kaleme aldığı yarı otobiyografik romanı Kuş Kadar, isimsiz bir bayanın evlilik, ebeveynlik ve kendini keşfetme sürecindeki çalkantılı seyahatini büyüleyici bir halde anlatıyor.
1950’li ve 1960’lı yılların Londra’sında geçen roman, ortalarında saygın senarist Jake Armitage’ın da bulunduğu birden fazla kocayla olan alakalarının karmaşıklığının yanı sıra hekimler, sinema yıldızları ve günlük işlerden dolayı ortaya çıkan zorlukların içinde yol alan kahramanın izini sürüyor.
Sayfa: 248
YAZARIN TÜRKÇEYE KAZANDIRILAN İLK KİTABI
Kuş Kadar, sadakatsizliğin ve toplumsal baskıların karmaşıklığını irdeleyerek kendini gerçekleştirme uğraşı veren bir bayanın, her bayanın kendinden bir modül bulabileceği kıssası. Yayımlandıktan iki yıl sonra Harold Pinter’ın senaryosuyla Jack Clayton’ın direktörlüğünde sinemaya uyarlanan kitap, Penelope Mortimer’ın Türkçeye kazandırılan birinci yapıtı olma özelliğini taşıyor.
KİTAPTAN…
“Henüz Betty Friedan ve Germaine Greer’ın ortaya çıkmadığı, bir vakitler konut hanımlarının içine düştükleri açmazlardan Şükran Günü için hindi dolma tanımı paylaşır üzere bahsetmelerinin moda olmadığı ve de hudut krizinin eşiğindeki bir bayana insanların merak duymaktan fazla gözlerini devirip geçtiği vakitlerde Penelope Mortimer vardı.”
Penelope Mortimer
“GERÇEKLİK ANLAYIŞI”
“Size karşı dürüst olmaya çalıştım, her ne kadar aslında dürüst olmayışımla daha çok ilgileneceğinizi düşünsem de. Bunlardan birtakımı yaşandı, birtakımı ise duştu. Benim doğruluk anlayışıma bakılırsa, bunların hepsi gerçek. Gerçeklik anlayışıma bakılırsa, hepsi gerçek.”