Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bulunan Melik Arslan Camii, heybetli görünüşü ile görenleri kendine hayran bırakıyor.
Cami, hoş görünüşünün yanı sıra geçmişi ile de lisanlardan düşmüyor.
Sivas yolu üzerinde bulunan Yeşilyurt Mahallesi’nde bulunan ve İstanbul’un Fethi’nden 1 yıl sonra Dulkadiroğulları Beyliği devrinde 1454 yılında yaptırılan Melik Arslan Camii, 571 yıl geçmesine karşın hala vatandaşa hizmet veriyor.
Tarihi taş meskenler ortasında yükselen cami, devrin ihtişamını gözler önüne sererken, caminin özellikleri hakkında bilgiler veren Etraf ve Kültür Kıymetlerini Müdafaa ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kayseri Vilayet Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, şöyle konuştu:
“MELİK ARSLAN BEY CAMİ YAPTIRMAK İÇİN BURAYI SEÇMİŞ”
Yeşilyurt kasabasının asıl ismi aslında Mancusun. Burası enteresan bir pozisyona sahip, bulunduğu yer Kayseri’ye de çok yakın. Malum Dulkadiroğullarının hakim olduğu bir devir var, Kahramanmaraş’ın merkez olduğu bir bölge. Adana’ya kadar uzanan, Kayseri, Yozgat ve Sivas’ın Gürün ilçesini içine alan Dulkadiroğlu Beyliği.
Onların karar sürdüğü vakitlerde devlet ismine hem bu işlerin gelenek haline gelmesi, hem de gücü göstermesi açısından kimi faaliyetler yapmışlar. Bunlardan bir tanesi de cami ya da mescit yaptırmak olmuş. Melik Arslan Bey de 1954’te cami yaptırmak için Mancusun’u tercih etmiş.
“HALA İBADETE AÇIK”
Binada aslında Melik Arslan Bey’e ilişkin bir kitabe yok bildiğim kadarıyla. Tek kubbeli olarak yaptırılmış. Girişi kapısı üzerindeki tokmakların yepyeni olduğu daima söylenir. Mihrabının da taş oyma olan bir cami. O gün bu gündür ayakta olan bir cami. 5-6 yıl kadar evvel de Melikgazi Belediyesi tarafından restore edildi. Hala ibadete açık, onu bilhassa belirtmek isteriz. Köyün sakinliğini bu camimizde sonuna kadar görme bahtımız var
MELİK ARSLAN CAMİİ
Melikgazi ilçesi Yeşilyurt Mahallesi’nde bulunmaktadır. Yapı sağlam ve ibadete açık olarak kullanılmaktadır.
Yapıyla ilgili kitabe yoktur. Cami tek mekânlı üzeri kubbeyle örtülü bir plân şemasına sahiptir.
Caminin ceviz ağacından yapılan ahşap kapı orjinal olup, ahşap kesimlerle oluşturulmuş geometrik düzenlemelidir ve metal kapı tokmakları özgündür. Taştan yapılan minberi özgündür.