İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ve İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Roma’daki devlet konukevi Villa Madama’da görüştü.
İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
“UMARIM GAZZE’DE NİHAYET ATEŞKESE YAKIN OLABİLİRİZ”
Ev sahibi bakan Tajani, Gazze’de ateşkese yakın olunmasıyla ilgili olarak, “Umarım Lübnan’dakinden sonra Gazze’de de nihayet ateşkese yakın olabiliriz. Orta Doğu’da yeni bir periyodun başlamasını ve barışın yine tesis edilmesini umduğumuz çok kıymetli bir haberdir. Umarız yeni bir etaba yol açar.” dedi.
Tajani, Gazze’deki savaşın sona ermesiyle Filistin halkının barışını garanti altına almak üzere bir Birleşmiş Milletler (BM) misyonu olacağını ve İtalya’nın birebir BM Lübnan Süreksiz Barış Gücü (UNIFIL) üzere bir misyona asker göndermek için katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti.
Bakan Tajani, Filistinli polislerin eğitimi için de İtalyan Jandarmasını göndermeye hazır olduklarını kaydetti.
“GAZZE VE BATI ŞERİA, FİLİSTİN İDARESİ LİDERLİĞİNDE BİRLEŞMELİ”
Tajani, İtalya’nın Gazze’deki sivillere yardım ulaştırma konusunda BM kurumlarıyla Mart 2024’te başlattığı “Gazze için Gıda” kampanyasına da bağlılıklarını lisana getirdi.
Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile bugün telefonda görüştüğünü söz eden Tajani, İtalya’nın ateşkes mutabakatına dayanağını yinelediğini, Gazze ve Batı Şeria’nın Filistin idaresi liderliğinde bir hükümetle birleşmesini istediklerini söyledi.
İtalyan bakan, ilerleyen günlerde İsrail ve Filistin’e bir çalışma ziyareti yapacağı bilgisini de verdi.
İSRAİLLİ BAKANIN AÇIKLAMALARI
Konuk bakan Saar da Gazze’de ateşkes görüşmelerine ait, “Rehinelerin bir mutabakat yoluyla meskenlerine dönebilmesi için büyük efor harcıyoruz.” sözünü kullandı.
Aşamalı bir muahede üzerinde müzakere ettiklerini belirten Saar, “İlk adım kısa müddette uygulanacak ve 42 gün sürecek. Sonuç olumlu olursa müzakereler derinleştirilecek ve daha karmaşık bir öteki kademe başlayacak.” diye konuştu.
İsrail Dışişleri Bakanı, “Filistinlilerin yaşamını kontrol etme üzere bir niyetimiz yok ne Gazze’de ne de diğer bir yerde. Fakat güvenlik telaşlarımız var ve güvenliğimizden ödün vermeyeceğiz. Bizim için değerli olan, Gazze’de Filistinlileri yönetecek olanların teröre ve tahrike bulaşmadan bunu yapmalarıdır.” dedi.
Gazze’de ateşkese yönelik muahedeye ülke içinde muhalefet edenler olduğunun hatırlatılması üzerine Saar, “İsrail bir demokrasidir ve kararları çoğunluk belirler. Şayet bir mutabakata varırsak, hükümette bunu destekleyecek bir çoğunluğa sahip olacağımıza inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Saar ayrıyeten Yemen’deki Husilerle çaba etmek için memleketler arası toplumun onları “terör örgütü” ilan etmesi davetinde bulundu.