Bursa’da havaların soğuması kış çaylarına talebi artırdı
Soğuk havaların gelmesiyle vatandaşlar, soğuk algınlığından korunmak için aktarların yolunu tuttu.
Bu kapsamda da hastalık yaşamak istemeyenler, kış çaylarına talebi artırdı.
Vatandaşlar aktarlardan en çok ıhlamur, zencefil, tarçın, ve adaçayı satın alıyor.
Aktarlar ise kış çayının taze olmasına dikkat çekti. Kış mevsiminin vazgeçilmezi kış çayının kilosu 500 liradan satılıyor.
NASIL KULLANILIR, YARARI NEDİR?
Kış çayının gerçek ölçüde kullanımını belirten aktar Cihan Özdemir, “Bu sene kış çayının kilosu 500 liradan satılıyor. 2 sene evvel 300-350 lira, geçtiğimiz sene 400 liradan satılıyordu. Kış çaylarında olmazsa olmaz 7-8 adet bitki var. Bunların üzerine aktarlar kendi tercihlerine nazaran farklı kombinasyonlar yapabilir. Kış çayının içerisinde ıhlamur, ada çayı, zencefil, tarçın, karanfil ve zerdeçal bulunur. Hatmi çiçeği, papatya, meyan kökü ve ebegümeci üzere bitkiler de kış çaylarının olmazsa olmazlarından. Tüketirken gerçek ölçüde kullanılmalı.
Çünkü gerçek dozda kullanmanın güzelleştirici tesiri varken, yanlış doz kullanıldığında zehirleyici tesir de gösterebilir. 1 çorba kaşığı kış çayını, 2-3 bardak su ile 5-6 dakika kaynatıp, 10 dakika dinlendirdikten sonra gün içerisinde 2-3 bardak içmelerini tavsiye ediyorum. 2-3 bardaktan fazlası bireylerde alerjik tepki gösterebilir.
150-200 gram paketlerde satılıyor. Bir aile günde en fazla 2 kaşık kullanabilir. Hazır alınan kış çayı, bir ailenin 2 haftalık muhtaçlığını giderir. Ayda 2 paket, kış ayları boyunca toplamda 6-7 paket ile bütün kışı rahatça geçirebilir. Kış çayının içerisinde böbrek, karaciğer işlevlerini yorabilecek, yan tesir bırakacak bir bileşen yoksa her gün tertipli içmelerini tavsiye ederiz. Ihlamur doğal antibiyotik misyonu gördüğü ve üst teneffüs yolu enfeksiyonu ile öksürüğü kısa müddette çözebildiği için vatandaşlar sistemli olarak günlük 1 bardak kış çayı ve 1 bardak ıhlamur içerek dönemi geçirebilir” dedi.
KIŞ ÇAYI ALIRKEN DİKKAT
Kış çaylarını alırken tazeliğine dikkat çeken Özdemir, “Bazı bitkilerde gözle görülür biçimde bitkinin renginde solukluk, nemlenme, kararma, tüylenme ve böceklenme varsa alırken dikkat edilmeli. Zira hazırlayan esnafın bile dikkatinden kaçmış olabilir. Raf ömrü 2-3 seneyi geçmiş bir eser, kış çayının içerisine konulmuş olabilir.
Vatandaşlar gözleri ile denetim etsin. İnternetten eser görsellerine bakarak karşılaştırma yapsınlar. Lakin bu halde ayırt edebilirler” biçiminde konuştu.