Bilim insanları, Dünya’nın çekirdeğinde gizli bir yapının işaretlerini buldu

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden jeofizikçiler, Dünya’nın iç çekirdeğinin iki farklı katmandan oluştuğuna dair yeni ispatlar buldu.
Sismik dalgaların Dünya’yı kat etme müddetlerini inceleyen araştırmacılar, iç çekirdeğin derinliklerinde farklı bir yapıya sahip kapalı bir katman olduğunu keşfetti.
DERS KİTAPLARI TEKRAR YAZILABİLİR
Geleneksel olarak, Dünya’nın dört ana katmandan oluştuğu düşünülüyordu: kabuk, manto, dış çekirdek ve iç çekirdek. Lakin, yeni bulgular bu anlayışı değiştirebilir.
Dünya’nın iç çekirdeği, 5.000 santigrat dereceyi aşan sıcaklığı ve yoğunluğu ile biliniyor.
Gezegenin toplam hacminin yüzde 1’ini oluşturan bu katman, Dünya’nın manyetik alanının oluşumunda kıymetli bir rol oynuyor.
BİNLERCE MODEL İNCELENDİ
Araştırmacılar, Milletlerarası Sismoloji Merkezi tarafından toplanan sismik dalga bilgilerini kullanarak iç çekirdeğin binlerce modelini oluşturdu ve tahlil etti.
Sismik dalgaların farklı istikametlerde farklı süratlerde hareket ettiğini gözlemleyen grup, bu farklılığın iç çekirdeğin derinliklerindeki bâtın bir yapıdan kaynaklandığı sonucuna vardı.
Jeofizikçi Joanne Stephenson, “Demirin yapısında bir değişikliğe işaret edebilecek deliller bulduk. Bu da Dünya tarihinde tahminen de iki farklı soğuma olayının yaşandığını gösteriyor.” dedi.
Bu keşif, Dünya’nın oluşumu ve evrimi hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayabilir. Kapalı katmanın yapısı ve özellikleri, Dünya’nın geçmişine ışık tutabilir.
DAHA FAZLA ARAŞTIRMA GEREKİYOR
Araştırmacılar, bu gizemli yapıyı daha güzel anlamak için daha fazla dataya ve daha ayrıntılı araştırmalara gereksinim duyulduğunu belirtiyor.